Dieta przy insulinoodporności- konsultacje dietetyczne, plan żywieniowy

Dieta przy insulinoodporności- konsultacje dietetyczne, plan żywieniowy

Współczesny tryb życia sprzyja  rozwoju otyłości i chorób z ściśle z nią związanych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu całkowitego i triglicerydów, obniżony poziom „dobrego” cholesterolu HDL, za wysokie stężenie glukozy we krwi, czy oporność tkanek na insulinę (insulinoodporność). Jemy coraz szybciej, często nieregularnie, często w pośpiechu. Do tego spożywamy wysokokaloryczne produkty o słabej jakości. Życiu codziennemu towarzyszy stres w pracy i siedzący tryb życia. 

Dzisiejszy wpis poświęciliśmy insulinoodporności oraz sposobom profilaktyki i leczenia jej za pomocą diety.

 

Na czym polega insulinoodporność?

Insulinoodporność to schorzenie, które objawia się  zaburzeniami homeostazy glukozy i  polega na zmniejszeniu wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej podwyższonego lub prawidłowego stężenia w surowicy krwi. W pierwszej fazie choroby nie dochodzi jeszcze do uszkodzeń komórek β trzustki i na tym etapie właściwie spełniają swoją rolę, dalej reagując na wzrost glukozy we krwi, syntetyzują i wydzielają insulinę. Z niewłaściwą sytuację mamy do czynienia w momencie, kiedy tkanki obwodowe są oporne na działanie wspomnianego  hormonu. W takiej sytuacji krążąca glukoza nie jest przez nie pobierana i metabolizowana co w konsekwencji sprawia, że nie dochodzi do obniżenia jej stężenia we krwi. Taki stan rzeczy powoduje produkcję coraz większe ilości insuliny, co prowadzi do ich przerostu i obumierania.

Dlaczego nie należy bagatelizować insulinoodporności?

Insulinooporność to schorzenie, które pod żadnym pozorem nie powinno być lekceważone. Należy mieć na uwadze, że insulinoodporności towarzyszą nie tylko zaburzenia metaboliczne, ale także wiele innych schorzeń, takich jak udar mózgu, zespół policystycznych jajników (PCOS), niektóre nowotwory, a nawet choroba Alzheimera. Częstość występowania insulinooporności nie została wprawdzie dokładnie określona, jednak, szacuje się, że w krajach wysoko rozwiniętych problem dotyczy nawet 50% osób dorosłych. Oczywiście to czy jesteśmy podatni na wystąpienie insulinoodporności w znacznej mierze zalezy id uwarunkowań genetycznych, na które niestety nie mamy wpływu, jadnak należy pamiętać, że istnieją zalecenia żywieniowe, które mają działanie prewencyjne.

Profilaktyka insulinooporności

Niewłaściwy sposób odżywiania i brak aktywności fizycznej mogą zmniejszyć podatność naszych tkanek na działanie insuliny. W znaczny, stopniu możemy temu zapobiegać stosując się do określonych zasad zdrowego odżywiania, które uchronią nas nie tylko przez schorzeniem insulinoodporności ale również przed wieloma dietozależnymi chorobami.

Prewencja insulinoodporności- dieta

  • zaleca się zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego, pochodzącego z pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, warzyw i owoców,
  • wskazane zamiana tłuszczu zwierzęcego na rzecz olejów roślinnych,
  • rekomendowane jest zmniejszenie spożycia potraw smażonych, a także słodyczy ( w tym słodkich napojów i produktów bogatych w tłuszcz i cukier)
  • śniadanie to podstawa- zaleca się spożywanie pełnowartościowych śniadań
  • jedzenie regularnych posiłków, unikanie pośpiechu
  • umiar w spożyciu alkoholu.

konsultacje dietetyczne warszawa

Dieta w insulinoodporności 

Głównym założeniem diety dla pacjentów z insulinoodpornością jest  zmniejszenie całkowitej ilości węglowodanów. Należy całkowicie wyeliminować produkty, które podnoszą poziom cukru a w konsekwencji insuliny we krwi. Ze swojego jadłospisu powinieneś wykluczyć przetworzoną żywność, słodzone napoje, soki, suszone owoce, słodycze, rafinowaną żywność.

W insulinooporności, wybierając produkty spożywcze, kieruj się ich indeksem glikemicznym (IG) wedle zasady: im niższy, tym lepiej.

Stwierdzono u Ciebie insulinoodporność? Zweryfikuj swoją dietę! Doświadczony dietetyk Ci w tym pomoże! Zapraszamy na konsultacje dietetyczne, podczas których dowiesz się, co należy wyeliminować z diety, a także, które produkty należy włączyć do codziennej diety. Zadzwoń do nas: 506-459-870

Więcej na temat konsultacji dietetycznych przeczytasz na naszej stronie: Dietetyk

.